Filosofi

Helheten i fokus - Holistisk utveckling


För att kunna prestera och få ut det man önskar av sin egen förmåga krävs att man ser till helheten. Inom Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet använder man sig, sedan många år, av ett Spelarutvecklinghjul designat av en mästare i att tänka på just helheten - Peter Östlund. 

Vi har tagit oss friheten att utöka Peters hjul, med ytterligare några ekrar och vi tror stenhårt på att om vi kan få våra spelare att tänka holistiskt och få sitt eget individuella hjul att växa, bör också möjligheten till en bättre prestation öka. Nedan plockar vi isär hjulet och ger en inblick i hur vi tänker och resonerar i respektive del.


Vi ser till helheten i alla våra "längre" träningsupplägg, både i vårt HPC Online och i vårt premiumupplägg HPC på Carlskrona Golfklubb.

Teknik

Struktur och förutsägbarhet


Kan man svinga klubban hur man vill? 

 

Det finns ingen rimlighet i att påstå att alla ska svinga golfklubban likadant, eftersom vi har olika fysiska förutsättningar. Det finns heller ingen rimlighet i att säga att man kan svinga hur som helst! 

Tittar vi på spelare i golfens Hall of Fame, ser svingen kanske olika ut under rörelsens gång, men när de närmar sig bollträff ebbar skillnaderna ut och istället ser de bästa spelarna nästintill identiska ut i impact. 

 

Därför tycker vi att det verkar smart att försöka eftersträva samma saker som de allra bästa in mot träffen, helt enkelt eftersom de bästa spelarna slår de bästa golfslagen!


Med detta resonemang i ryggen blir våra tre tips i den tekniska delen av hjulet;

1. Skapa en förståelse för rörelsens lägsta punkt, Low Point, och lär dig att konsekvent kontrollera denna

2. Skapa en struktur på armar och händer som ger dig möjlighet att på ett stabilt sätt leverera klubban med bra bladkontroll 

3. Släpp alla klyschor! Hade det funkat för alla att ”inte titta upp”, ”hålla löst i klubban” och ”inte ta i” hade alla tränare varit arbetslösa. De där tipsen får ni ju gratis av era kompisar redan…


Vi hjälper er skapa både en sund teknisk struktur och en förståelse för varför de bästa ser väldigt lika ut i impact!

Fysik

Grunden du bygger din golf på


Det finns bara en del av din ”golfutrustning” du använder på alla slag!


Vi har alla olika fysiska förutsättningar och behöver därmed alla olika behov när vi, på bästa möjliga sätt, ska optimera kroppens funktion. Tittar vi på världseliten är alla väl införstådda med vikten av att utveckla och underhålla sina fysiska förutsättningar, men tittar vi lite längre ner i kedjan finns det ofta stora luckor att täppa till gällande den fysiska förmågan. 


En vanlig missuppfattning är att man måste förändra hela livet, köpa gymkort och träna flera timmar om dagen för att få effekt, men det är långt från sanningen.


Baserat på detta blir våra tre tips i den fysiska delen av hjulet;

1. Skapa en förståelse för ditt nuläge och fysikens påverkan på svingrörelsen genom att göra en screening!

2. Skapa bra vanor! En kvart om dagen, tre dagar i veckan är absolut tillräckligt för att börja påverka dina fysiska förutsättningar till det bättre, så träna smart istället för mycket! Blir träningsdosen övermäktig kommer träningen, på sikt, inte att bli av.

3. Du blir som du tränar, så om du vill få träningen att bli golfspecifik - skapa ett upplägg (tillsammans med någon som förstår behovet) med sk. hög transfer, till just golf. Bäkpress, marklyft och andra basövningar i all ära, men dessa är inte direkt golfspecifika och skapar inte allt det du behöver för att slå en golfboll bättre.


Vi hjälper er skapa både en nulägesanalys och en plan framåt för att utveckla och optimera dina fysiska förutsättningar!

Mentalt

Konsten att tänka neutralt


Tänk positivt! Hur lätt är det under press? Finns det kanske ett bättre alternativ?


Att skapa ett sätt att se på olika situationer utifrån vad vi faktiskt kan påverka är en konst, en konst som oftast behärskas av de som är riktigt framgångsrika! Oavsett om det är idrottsutövare, entreprenörer eller studenter, har dessa människor skapat ett förhållningssätt till sin prestation som till största delen, eller helt, är baserat på vad de själva påverka. 


Vi är nog alla överens om att det inte är speciellt fördelaktigt att tänka negativt, men att bara skifta till att tänka positivt löser oftast inte problemet. Det vore ju praktiskt om så var fallet, men tyvärr... Att däremot tänka neutralt och därigenom skapa beteenden och vanor som grundas på vad vi faktiskt kan påverka, det gör enorm skillnad!


Utifrån ett neutralt tänkande blir våra tre tips i den mentala delen av hjulet;

1. Sluta verbalisera negativitet, det finns ingen anledning! Verbalisera och fokusera istället på det du kan kontrollera!

2. Jobba med tydliga processmål, ett beteendemönster är väldigt komplext och förändring tar tid. Ta små steg på vägen och utvärdera processera kontinuerligt.

3. Skapa en tydlig ”växelspak” för att hitta ditt neutrala läge, förslagsvis genom att lära dig kontrollera dina andningsmönster. 


Vi hjälper er hitta just ert neutrala läge och skapa tydlighet i era mentala processer!

Utrustning

Optimera dina förutsättningar!


Ska vi verkligen ha samma typ av golfklubbor nör vi köper olika storlek på våra kläder? Golf är en materialsport!


Att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar att prestera och utvecklas låter som en självklarhet, men tyvärr ser vi ofta raka motsatsen hos våra golfare. Det är lätt att tro att anpassad utrustning enbart är för eliten, men saker som armlängd i förhållande till kroppslängd, ett visst releasemönster eller att man är dominant på ena eller andra ögat kan göra stor skillnad. Korrekt anpassad utrustning baserad på individuella tekniska och fysiska förutsättningar är egentligen lika logiskt som att vi har just olika storlekar i våra kläder. 


Att prova ut sin utrustning i ett stort varuhus kan låta praktiskt, men blir egentligen inte ens halva sanningen. En riktig custom fitting görs tillsammans med en utbildad PGA Professional i samma miljö som utrustningen senare ska användas. Självklart kan en utprovning ske tillsammans med en specialist från en leverantör, men man måste ta hänsyn till alla variabler och skapa en optimering som kanske inte nödvändigtvis passar spelaren just precis nu, utan dit hon eller han är på väg genom exempelvis teknikträning. Då krävs en större förståelse för helheten, inte bara att man kan hantera ett mätinstrument.


Baserat på att rätt utrustning är en grundförutsättning för utveckling och prestation blir våra tre tips i den här delen av hjulet;

1. Gör en riktig utprovning hos en PGA Professional, som förstår utrustningens påverkan på tekniken och tvärt om!

2. Se till att alla delar av utrustningen ör anpassade, det är lätt att glömma bort klubborna längst ner i bagen. Att anpassa sin putter och sina wedgar är lika viktigt som att maximera drivern, även om det senare kanske är roligare för stunden.

3. Alla tillverkare gör bra klubbor! Det viktiga är att se till att skaftets profil och vikt passar med klubbhuvudets design och tvärt om. Själva utprovningen och anpassningen är viktigare än märket under klubban, men självklart måste vi också trivas med klubbans utseende.


Vi hjälper er prova ut rätt utrustning och skapa förståelse för varför den är rätt för just dig!

Strategi

Tänk igenom hela din golf!


Strategi handlar naturligtvis, men inte bara(!), om klubbval och taktik på banan! Strategi handlar om att göra allt, från planering till träning och spel, på ett smart sätt!


Strategi i golf kokas ofta ner till till smarta klubbval, skapa en spelplan och att hålla koll på var svårigheterna finns. Självklart är detta delar man måste skapa förståelse för och utveckla för att ta sitt spel till nästa nivå. Att skapa en tydlig bild av sina styrkor, och svagheter, för att sedan navigera sig runt golfbanan är något som ofta missuppfattas i tron att det finns ett sätt man ”ska” hantera vissa situationer. Lär dig istället hur DU ska hantera situationen på bästa sätt för just dig, med dina tekniska förutsättningar och dina skills.


Den strategi som ofta glöms bort är planerings- och träningsstrategin. Hur ska man planera och periodisera sin träning för att vara i prestera som bäst när man själv vill? I den fysiska träningen har tydlig planering, periodisering och struktur en självklar plats, men när det kommer till golfträning verkar man ofta tro att ”slå lite bollar” räcker, helt utan syfte och mål. Konsten ör att träna smart istället för att träna mycket och väldigt ofta är ett strukturerat och planerat träningspass på 30 minuter, ljusår bättre än att bara banka bollar i två timmar.


Strategi och planering kan göra enorm skillnad och våra tre tips i den hör delen av hjulet är;

1. Håll koll på dina tendenser! Vet du inte hur din golfboll vanligtvis reagerar blir det svårt att skapa en spelplan och spela på dina styrkor.

2. Se till att planera din golfträning så du får in alla moment du behöver träna på. Träna såväl teknik som målträning och slumpmässig träning, helst i samma pass, för att få högst transfer till spelet.

3. Involvera din tränare! Att planera ditt spel såväl som din träning är inget du ”bara ska kunna” på egen hand.


Vi hjälper er att skapa en strategisk förståelse för såväl spelet som för träningen.

Återhämtning

Lyssna på kroppen!


Träna smart istället för mycket, så kan du spela så mycket du vill! 


Att spela golf på banan är egentligen inte speciellt energikrävande om man tankar på med bra energi innan och under rundan. Sett till själva ”golfutförandet” har vi extremt mycket återhämtningstid mellan slagen, så lär vi oss bara att använda tiden runt respektive slag på bästa sätt, utifrån de andra delarna i hjulet bör vi kunna maxprestera rent fysiskt vid varje slag. Självklart kan det vara så att ens fysiska förutsättningar gör att man blir mer och mer sliten ju längre man kommer på sin runda, då behöver man såklart kombinera träning i den Fysiska delen av hjulet med sin återhämtning.


Att träna golf däremot, är extremt påfrestande om förhållandet mellan arbete och vila, i förhållande till intensitet och kvalité, inte planeras smart. På banan vill du naturligtvis slå alla slag med så bra kvalité som möjligt, men med tanke på hur kroppen påfrestas vid ett golfslag, är det förmodligen mycket begärt att slå en full hink med bollar i följd, utan vila, och förvänta sig konstant hög kvalité. 


Återhämtning, i både långt och kort perspektiv, är ett extremt effektivt verktyg för att höja kvalitén på såväl spel som träning, därav blir våra tre tips;

1. Våga planera smart - hushåll med den energin du har. Väldigt ofta (som vi skrev under den strategiska delen) är ett planerat träningspass på 30 minuter bättre än ett ”slå tills händerna blöder”-pass på två timmar.

2. Våga ställa in, om kroppen säger nej så är det nej! Ibland kan det vara mycket bättre att redan på förhand bestämma sig för nio håls spel för att sendan åka hem, istället för att spela 18 hål som man ”egentligen inte hinner/orkar”

3. Sömn är extremt underskattat! All fysisk aktivitet är nedbrytande, kroppen behöver tid att återhämta sig och bygga upp systemet igen.


Vi hjälper er att skapa en plan som innefattar både träning och återhämtning, för att kunna prestera optimalt.

Kost

Du blir vad du äter!


Tankar du en diesel-bil med bensin blir resultatet att motorn skär ihop! Detsamma gäller dig och din motor, tankar du med ”fel bränsle” blir också resultatet därefter!


Golf, ur ett rekreationellt socialt, perspektiv, är självklart en aktivitet i vilken man kan ”unna sig” något gott under resans gång, men om man vill prestera på golfbanan, gäller samma saker som i vilken annan idrott som helst! Det finns ingen annan idrott där utövarna äter korv och dricker läsk i halvtid, men på golfbanan är våra kiosker fullproppade med produkter som inte har något alls med idrottslig prestation att göra.


Undanflykter och ursäkter duggar tätt, ”de hade inget annat i kiosken”, ”polarn bjöd” etc, men i själva verket är de allra flesta alldeles för dåliga på att planera sin tid på golfbanan. Att ta med sig bra saker att äta och dricka under de timmar man spenderar på banan är en självklarhet för alla elitspelare och är egentligen den del av själva golfprestationen som är lättast för vanliga golfare att kopiera rakt av från de bästa!


Kost är en förbisedd faktor i golfens prestation, men ett effektivt verktyg för att höja kvalitén på såväl spel som träning, därav blir våra tre tips;

1. Håll koll på vätskebalansen! Det lättaste sättet att skapa bra förutsättningar för både träning, spel och återhämtning är att kontrollera sin vätskebalans. Kort och gott; drick vatten!

2. Ät en varierad och gärna ekologisk kost, där du har säkerställt vad just du behöver och ännu viktigare; vad du ska undvika att stoppa i dig. Väldigt många har för dålig koll på vad deras kroppar inte tål och skulle enkelt kunna både må och prestera bättre genom att eliminera vissa saker. (exempelvis gluten eller lektiner)

3. Stabilisera ditt blodsocker. Ha koll på hur kroppen fungerar och hur den reagerar på socker. Det är inte bara onyttigheter som innehåller socker, frukt är ofta ett missuppfattat alternativ som kan ha precis samma effekt som en godisbit. Se till att ha en jämn sockernivå under din prestation, dvs ät rätt saker, i små doser, ofta.


Vi hjälper er att skapa en förståelse för kostens betydelse, samt hur du skapar en stabil och nyttig plan framåt.

Socialt

Ett ständigt pussel!


Golf är ett spel där de sociala aspekterna står i centrum, oftast i positiv bemärkelse,  men ibland blir effekten det motsatta.


För många behöver golfen passa in i det sociala pusslet på flera plan och för vissa blir de sociala aspekterna ett hinder för att kunna prestera på topp. För andra är golfspelet i sig sekundärt till de sociala aspekterna och det viktigaste med golfrundan är att få träffa vänner. För en junior, som precis börjat tävla, kan det räcka med vetskapen att det finns en resultatlista och att andra ser ens resultat, för att skapa olustkänslor och för en nybörjare kan upplevas oerhört jobbigt om en okänd spelare ansluter till bollen på första tee.


Det är extremt viktigt att ha en balans i sitt sociala liv, både på och utanförför golfbanan. 

Hur ska du agera för att kunna njuta av din tid på golfbanan om inte resten av familjen spelar golf? Hinner du som satsande junior träffa dina andra kompisar? Har du en golftränare som du litar på och som bryr sig om dig som person? Allt detta kombineras i den sociala delen av vårt hjul och ibland kan det faktiskt vara bättre att prioritera bort en golfrunda, istället träna en timme och sedan åka hem till familjen eller kompisarna, för sitt sociala välmående,


Balans i hjulets sociala del är oftast det som skapar stabilitet i de andra delarna och därav blir våra tre tips;

1. Var ärlig mot dig själv och skapa en plan som gör att dina sociala behov är i balans. 

2. Skaffa en tränare som ser till helheten och som kan coacha dig i hjulets alla delar, en tränare som förstår den sociala aspekten och vilka känslor den kan medföra.

3. Var inte rädd för att utmana dina sociala vanor, alla har varit nya i respektive situation någon gång och man lär sig alltid saker på vägen!



Vi förstår den sociala aspekten och coachar dig mer än gärna på vägen!